Kipu

Kipu on elimistön varoitusmerkki, joka kertoo tulehduksesta tai vammasta. Kipua on tapana hoitaa lääkityksellä, vaikka sen käyttö saattaakin aiheuttaa sivuvaikutuksia. Yksi pitkäaikaiseen kipulääkitykseen liittyvä ongelma on se, että joudutaan siirtymään vähitellen yhä vahvempien lääkkeiden käyttöön; pahimmillaan tuloksena saattaa olla jopa lääkeriippuvuus.

Toinen pitkäaikaiseen lääkitykseen liittyvä vaara on elimistön vähittäinen vaurioituminen. Tämän vuoksi on parasta tarkoin harkita, onko pitkäaikainen lääkkeiden käyttö järkevä tapa hoitaa kroonisia kiputiloja.

TENS on erinomainen vaihtoehto kivunhoitoon siksi, että sen ei tiedetä aiheuttavan mitään sivuvaikutuksia.

TENS vaikuttaa kivun tuntemukseen ja sen lieventämiseen usealla tavalla.

1. Jatkuvat heikot sähköimpulssit pystyvät estämään hermojärjestelmää kuljettamasta kipusignaaleja aivoihin ja saavat näin kivuntunteen lakkaamaan. (porttikontrolliteoria Melzack, Wall, 1965)

2. Heikot matalataajuiset sähköimpulssit saavat kehon vapauttamaan suuremman määrän endorfiineja, jotka ovat morfiinin kaltaisia kehon itse tuottamia aminohappoketjuja. Ne saavat aikaan mielihyvän tunnetta ja vähentävät kipuja.

3. Korkeataajuiset sähköimpulssit lisäävät käpyrauhasen serotoniinintuotantoa. Serotoniinihormoni säätelee kipukynnystä, aineenvaihduntaa, verenpainetta, mielialoja sekä uni – valve-rytmiä.

4. TENS-hoito parantaa verenkiertoa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa hoidettavalla kehon alueella, mikä puolestaan nopeuttaa mahdollisen kipua aiheuttavan kudosvaurion paranemista.

Sekä Selter 48 ja Selter 51 hoitolaitteissa on TENS hoito-ohjelmat, joilla edellä mainitut vaikutukset on mahdollista saada aikaiseksi.